понеділок, 11 липня 2022 р.

Всесвітній день шоколаду

 Всесвітній день шоколаду був запроваджений у Франції в 1995 році, оскільки французи є надзвичайними ласунами та гурманами. Також день активно відзначають у Італії, Німеччині, Швейцарії та інших країнах Європи та за її межами. Існує ще одне свято з подібною назвою, яке припадає на 13 вересня.

Шоколад має високу харчову цінність, це калорійний продукт з тривалим терміном зберігання, особливим ароматом та вишуканим смаком. Науковці встановили присутність в шоколаді речовин, що позитивно впливають на розумову діяльність. У темних сортах навіть є речовини, які стимулюють вивільнення в організмі ендорфінів – так званих гормонів щастя, що піднімають настрій. Як же цей продукт потрапляє на прилавки магазинів? З чого ж починається його виробництво? Ці питання цікавлять багатьох прихильників цієї надзвичайно смачної лакоминки.


20 фактів про шоколад


20 фактів про улюблені ласощі:

1. До Європи шоколад потрапив у 16 столітті: чи то в 1550 році, чи то ще раніше — в 1504 році завдяки Христофору Колумбу.

2. Перша шоколадна плитка була створена в 1842 році у Великобританії компанією Cadbury.

3. Ацтеки вважали шоколад сильним афродизіаком. Крім того, зерна какао служили для ацтеків грошовою одиницею.

4. У шоколаді міститься менше кофеїну, ніж в чаї, каві або кока-колі.

5. Найбільше шоколаду їдять в Швейцарії: в середньому один швейцарець з'їдає більше 8 кг шоколаду на рік.

6. У шоколаді містяться корисні для здоров'я антиоксиданти, необхідні для захисту від ракових клітин і запобігання хвороб серця.

7. У шоколаді міститься теобромін, який вважається більш м'якою версією кофеїну і магнію. Ця речовина входить в деякі види транквілізаторів.

8. Вважається, що шоколад створює в організмі людини стан, схожий на стан закоханості.

9. Флавоноїди, які містяться в зернах какао, мають багато корисних для здоров'я властивостей. Про користь какао читайте в статті Чим корисно гаряче какао з молоком і як його готувати — 5 рецептів.

10. Виробники шоколаду використовують 20% світових горіхів і 40% мигдалю.

11. У чорному шоколаді — найбільше какао і менше цукру, тому він вважається найкориснішим для здоров'я.

12. Запах шоколаду допомагає розслабитися.

13. Технічно, білий шоколад — це не шоколад, так як в ньому немає какао.


14. Для того щоб виготовити 450 грамів шоколаду, потрібно приблизно 400 какао-бобів.


15. Собакам та кішкам шоколад їсти не можна: від шоколаду вашого улюбленця у кращому випадку знудить, в гіршому — це може привести до смерті тварини.

16. Для людини смертельна доза шоколаду — приблизно 10 кілограмів.

17. Існує кілька дат, коли можна святкувати День шоколаду: 7 липня (день, коли ймовірно шоколад завезли до Європи), 11 липня (Всесвітній день шоколаду), 28 липня (День молочного шоколаду в США) або 13 вересня (Міжнародний день шоколаду).

18. Має значення не тільки смак шоколаду, але й те, в якому посуді його подають. Вчені з'ясували: гарячий шоколад смачніший, якщо подавати його в помаранчевих чашках.

19. Шоколад тане при температурі нижче температури людського тіла. Тому шматочок шоколаду так легко тане в роті.

20. У Бельгії виробляється приблизно 220 тис. тонн шоколаду на рік. Тому, в Міжнародному аеропорту Брюселя продається дуже багато шоколаду.


Використані матеріали з інтернет-ресурсів:

https://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/2035-cikavi-fakty-pro-shokolad-yaki-vy-mozhete-ne-znaty.html



Немає коментарів:

Дописати коментар